Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Finalitza el programa sobre posidonia 'La Mar'

Dijous, 30 de novembre de 2017

FINALITZA EL PROJECTE LA MAR QUE AL LLARG D'ENGUANY HA ESTAT AVALUANT L'IMPACTE DELS FONDEJOS EN LA COSTA DE CALVIÀ I L'ESTAT DE SALUT DE LA POSIDÒNIA

L'Ajuntament de Calvià, a través de l'IFOC amb la participació del SOIB i el cofinançament del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i el Fons Social Europeu (FSE), ha dut a terme, sota l'empara de Treballs de sostenibilitat ambiental, el projecte “La Mar”. Una Biòloga i un Enginyer de Camins, Canals i Ports són els coautors d'aquest projecte que s'ha estat gestant durant aquests últims 9 mesos des de l'Ajuntament de Calvià, a través del Servei de Medi Natural i Urbà.
Des del principi es van marcar dos objectius clars; d'una banda avaluar la pressió de fondeig de les embarcacions existents i, d'altra banda, conèixer l'estat de salut de la Posidonia oceanica. Es va començar amb un mesurament, de Març a Octubre, de les embarcacions fondejades en: Els Ametllers, Son Maties, Portals Vells, Cala Figuera, Santa Ponça i Cala Fornells.
Al mateix temps, es van realitzar immersions en Santa Ponça i Portals Vells que van permetre, mitjançant descriptors biològics, conèixer l'estat de salut actual de les prades de Posidonia oceanica. Aquestes dades es van analitzar i van interpretar oferint dades rellevants.

El diagnòstic va concloure un estat desfavorable-inadequat a Santa Ponça i en el cas de Portals Vells un estat desfavorable-dolent amb un gran nivell d'aïllament entre les prades així com evidències d'hàbitat de mata morta de Posidònia, és a dir, desequilibris en el litoral costaner. Tot això va conduir, sobre la base d'una anàlisi tècnica, a establir objectius concrets: 
Santa Ponça: mantenir i preservar. Es proposen àrees abalisades de fondeig lliure sobre fons de sorres sense vegetació i un camp de 24 boies sobre Posidònia amb ancoratge ecològic. Amb aquest plantejament es redueix en més del 50% la pressió actual d'embarcacions.
Portals Vells: restaurar i preservar. Se suggereix la definició d'una Àrea de Protecció marina estesa a tot el domini de la cala amb prohibició del fondeig de qualsevol índole, sol·licitant la continuïtat ecològica, i així annexionar-se al LIC de Cap de Cala de Figuera.
D'aquesta forma el projecte ofereix, d'una banda, les bases per a futures actuacions del Govern i, d'altra banda, i de manera paral·lela a la tramitació del decret sobre la Posidonia oceanica en les Illes Balears, es presenta juntament amb les al·legacions oportunes a l'esmentat decret per a la seva preceptiva consideració. Així es tanca el cicle d'un projecte d'interès municipal i es passa ara el testimoni a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
Cal esmentar les reunions i presentacions mantingudes amb les diferents parts interessades com a ports, participants i organismes supramunicipals així com amb la Junta de Govern de Calvià exposant els resultats i les conclusions finals del projecte “La Mar”.

Comptam amb la col·laboració d'entitats com el Club Nàutic de Santa Ponça, ZOEA, Isurus, PalmaDiving, Apnea Mallorca que ens van proporcionar el material i els recursos necessaris per a les immersions. També col·laborem amb Club Nàutic Santa Ponça, Club Nàutic Palma Nova, Port Portals, Port Adriano, Mar Balear i Portals Vells en programes de sensibilització i difusió. Així com la participació de professionals que ens van guiar en la consecució del projecte.