Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Calviā: avanįant cap a l'Abocament Zero

Dijous, 14 de juny de 2018

LA DEPURADORA DE SANTA PONÇA REGENERARÀ GRAN PART DE L'AIGUA RESIDUAL DE CALVIÀ PER A REG I ALTRES USOS URBANS

Calvià 2000 ja ha tret a licitació les obres de construcció del nou equipament terciari, dins del seu objectiu estratègic Abocament Zero

Calvià disposarà del sistema de tractament terciari d'aigua més avançat a les Illes pel que fa a capacitat i qualitat

Les obres començaran l'últim quadrimestre d'enguany i suposaran una inversió de més de 5,5 milions d'euros

Calvià 2000 està desenvolupant un ambiciós pla de regeneració i reutilització d'aigua a tot el municipi per potenciar l'ús de les aigües regenerades en substitució de l'ús d'aigües de consum humà en regs i usos urbans. Amb aquest objectiu, acaba de treure a licitació les obres per a la construcció de les instal·lacions de tractament terciari a l'estació depuradora de Santa Ponça, amb el qual Calvià disposarà del sistema de tractament terciari d'aigua més avançat a les Illes pel que fa a capacitat i qualitat.
L'estació depuradora de Santa Ponça és la més gran de les quatre depuradores d'aigües residuals del municipi de Calvià. Té una capacitat potencial de tractament secundari o depuració de fins a 40.000 m3 / dia, en què es genera un efluent de qualitat adequada per a les condicions d'abocament.
La importància d'aquesta iniciativa rau en l'aportació de l'empresa pública municipal a l'estratègia de sostenibilitat mediambiental i economia circular de l'ajuntament, ja que, un cop en marxa els nous equipaments, la major part de les aigües residuals del municipi podran regenerar-se i utilitzar-se per a usos urbans (reg de jardins privats, descàrrega d'aparells sanitaris, reg de zones verdes urbanes, neteja de carrers) i usos agrícoles (regadiu i reg de camps de golf), aconseguint l'objectiu estratègic d'Abocament Zero.
En l'actualitat, només la depuradora de Bendinat compta amb un sistema de tractament terciari, en el qual es regeneren 1.000 m 3 / dia destinats al reg de les zones verdes públiques de gran part del municipi. Aquest cabal resulta insuficient per a la demanda creixent d'aigua regenerada en altres zones de Calvià, per part de camps de golf, àrees agrícoles, i altres zones verdes tant públiques com privades, que es proveiran a través de l'extensa xarxa de conduccions d'aigua regenerada que es van estenent a mesura que creix la demanda, sobretot en zones costaneres.
Aquesta demanda i futures podran cobrir-se quan entri en funcionament el nou tractament terciari de Santa Ponça, per al qual s'ha previst una inversió de 5.539.801 milions d'euros i un termini de construcció de 14 mesos, a iniciar-se entre els mesos d'octubre i novembre de aquest any

El nou terciari tindrà capacitat per produir 20.160 m3 / dia d'aigua regenerada amb qualitat per a usos agrícoles, incloent reg camps de golf, i 5.040 m3 / dia per a tot tipus d'usos urbans, incloent jardins privats i descàrrega d'aparells sanitaris, complint les condicions normatives establertes per als usos a què es destini l'aigua.
A més, s'ha previst ia la construcció de l'obra civil necessària per a facilitar futures ampliacions, de tal manera que en un futur pròxim l'estació depuradora de Santa Ponça serà capaç de tractar tota l'aigua residual entrant transformant-la en aigua regenerada.