Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Comencen les excavacions de la fossa comuna

Dimarts, 9 d'octubre de 2018

COMENCEN LES EXCAVACIONS DE LA FOSSA COMUNA DEL CEMENTIRI DE CALVIÀ

En les tasques hi participa una antropòloga forense i experts en arqueologia

A primera hora d'avui matí s'han iniciat les tasques d'excavació per l'obertura de la fossa comuna del cementiri de Calvià en el marc del Pla d'exhumacions 2018 del Govern dels Illes Balears impulsat per la direcció general de Participació i Memòria Democràtica. La responsable de les tasques, Almudena García, és antropòloga forense i ha declarat que avui les tasques es basen en eliminar les tanques i que per ara s'han trobat alguns ossos solts allà on hi havia l'antic cementiri de Calvià, però que aquestes dades no són de moment significatives. Al costat d'aquesta experta fan feina dos arqueòlegs de l'empresa Aranzadi i tres estudiants voluntaris de Universitat de les Illes Balears que realitzen suport en arqueologia, un d'ells calvianer. Aquests treballs d'exhumació duraran unes tres setmanes, i es realitzaran de dilluns a divendres.

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, i la tinent de batle, Nati Francés, han acudit al cementiri per veure les primeres tasques d'excavació. També ha presenciat els primers moviments de terra l'investigador calvianer, Manel Suárez Salvà, que ha realitzat la major part d'estudis previs sobre aquesta fossa comuna. Les persones interessades a visitar la fossa i conèixer els treballs poden acudir de les 8 hores a les 14 hores i de les 16 hores a les 18 hores. A més, cada dia a les 17.30 hores es donarà una explicació detallada de les tasques realitzades durant la jornada.

Durant el darrer trimestre del 1936 i enmig de la Guerra Civil, les carreteres de Calvià, la platja de Palmanova i el Caló d'en Pellicer, així com el cementiri, varen ser localitzacions on es varen dur a terme múltiples assassinats -hi ha documentats un mínim de 22- no només de calvianers, també d'homes d'altres pobles i una dona. Els seus noms són: Ateu Martí, Ignasi Picornell, Francesc Bosch, Cristòfol Barceló, Joan Ferrà, Josep Porreres, Jaume Porcel, Mateu Jaume, Manuel Rodríguez, Jaume Alemany, Guillem Llabrés, Joan Domingo, Josep Pont, Bartomeu Cabanellas, Joana Vaño, Pere Antoni Bosch, Pere Horrach, Bartomeu Palmer, Gabriel Plans, Dionisio Alcal Rabassa i dos homes desconeguts assassinats a Cas Català.