Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Primer pas per al refugi de la finca de Galatzķ

Dimarts, 23 d'octubre de 2018

L'AJUNTAMENT DE CALVIÀ I EL CONSELL DE MALLORCA SIGNEN LA CONCESSIÓ ADMINISTRATIVA QUE PERMETRÀ LA REHABILITACIÓ DE SES PORQUERES PER CREAR UN REFUGI DE MUNTANYA INTEGRAT A LA XARXA DE REFUGIS DE LA RUTA PEDRA EN SEC

La rehabilitació i adequació de l'edifici dissenyat per l'Ajuntanment la realitzarà el Consell de Mallorca amb finançament de l'Impost de Turisme Sostenible

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, i la consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, han formalitzat la concessió administrativa de l'edifici de ses Porqueres de la finca pública de Galatzó per la seva reforma i adequació com a refugi de muntanya i la seva posterior integració en la Xarxa de Refugis de la Ruta de Pedra en Sec, gestionada pel Consell. A partir de la signatura d'avui, l'Ajuntament atorga a la institució insular la concessió administrativa per 30 anys de l'ús privatiu i normal de l'edifici de ses Porqueres perquè el Consell dugui a terme les obres i la posterior gestió del refugi.

L'edifici de ses Porqueres és un conjunt format per diverses construccions adossades entre sí i diversos annexos, que van ser construïdes a principis del segle XX per l'explotació agrícola-ramadera de la finca. Aquest conjunt està situat a 15 metres a l'est de l'edifici principal -les cases de possessió de Galatzó-, i té una superfície total construïda de 1.111,28 m2.

El refugi, el projecte de reforma del qual ha estat dissenyat per l'Ajuntament, comptarà amb una capacitat total de 52 places a la zona de dormitoris, així com un petit bar-berenador, un habitatge per a la persona que s'encarregui del funcionament de la instal·lació i un espai multifuncional, a més d'una terrassa exterior.

El projecte d'habilitar un refugi de muntanya per excursionistes a la finca pública de Galatzó suposa una inversió de 1.410.683,97 € procedent del Pla Anual de 2017 dels fons de l'Impost de Turisme Sostenible, i té la finalitat de millorar, ampliar i facilitar l'accés de la ciutadania a la natura, resultant idònia per la pernoctació d'excursionistes que transcorren per la ruta GR-221. D'aquesta manera, s'augmenta la xarxa de refugis a la Serra de Tramuntana, s'acosta l'accés de la ciutadania al coneixement del patrimoni natural i etnològic i es promou així la pràctica d'un turisme ecològic i sostenible. Tot això, amb l'objectiu final de fomentar la conservació del patrimoni.

Han assistit a la signatura de la concessió el tinent de batle d'Urbanisme, Economia i Comerç, Marc Pecos; la regidora de Comerç, Medi Natural i Urbà i Patrimoni, Francisca Muñoz; el director general d'Urbanisme, habitatge i Medi Ambient de l'Ajuntament, Jaume Carbonero; el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, així com els caps tècnics municipals del departament de Medi Natural i Urbà, Eduardo Cózar, i del departament de Patrimoni, Manel Calvo.

Visita a la cuina tradicional de la possessió

En finalitzar l'acte de la signatura, han visitat la cuina tradicional de la possessió que ha estat rehabilitada recentment i que s'obre perquè pugui ser visitada pel públic amb la resta de dependències que estan obertes com la clastra, la tafona, la capella i els jardins, entre d'altres.

La cuina de Galatzó (de 14 metres de llarg per 5,50 metres d'ample) és un exemple d'una típica cuina de possessió que el pas del temps i el seu ús continuat han provocat nombrosos canvis en la seva configuració original. Entre els elements que es podran contemplar amb la recent reforma hi ha una pica de pedra i alguns objectes accessoris com una pastera on es pastava el pa, el tronc on es gestionava la carn, o parament típic de taula, entre d'altres.