Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Localitzats els autors de 6 abocaments de residus

Dilluns, 1d'abril de 2019

LA POLICIA DE CALVIÀ I CALVIÀ 2000 LOCALITZEN ALS AUTORS DE SIS ABOCAMENTS DE RESIDUS EN ELS TRES PRIMERS MESOS DE L'ANY

Les sancions per aquests delictes poden oscil·lar entre 900 i 1,7 milions d'euros

La Policia Local de Calvià i Calvià 2000 han localitzat els autors de sis abocaments de residus al llarg dels tres primers mesos de l'any, que havien abandonat a la via pública trastos, enderrocs, restes de poda i cartó a diferents punts del municipi. Als autors d'aquestes infraccions per abocaments, tipificades com a greus i molt greus, se'ls poden imputar sancions que s'eleven des 901 a 45.000 euros en el cas de greus, i de 45.000 a 301.000 euros en el cas d'infraccions molt greus.

L'abandonament de residus podria també violar la Llei 22/2011 de residus i sòls contaminats, que estableix multes, en el cas d'infraccions molt greus (abandonament que suposi perill greu o dany a la salut de les persones, deteriorament greu per al medi ambient, residus perillosos o abocament a espais protegits), des 45.001 a 1.750.000 euros.

Grup de Whatsapp per coordinar avisos, denúncies i recollides

Els comandaments de la Policia, al costat de responsables de Calvià 2000, a més de personal de Medi Natural i Comunicació del Ajuntament, integren un grup de Whatsapp creat el gener de 2016, que resulta una eina de coordinació molt efectiva per comunicar l'existència d'abocaments en el mateix moment en què es produeixen, i que registra més de 200 avisos a l'any.

Els membres del grup comuniquen l'incident detectat i envien fotografia al grup, de vegades amb georreferencia. La policia justifica la recepció i es desplaça a la zona. Una vegada que la Policia inspecciona l'abocament, Calvià 2000 retira els residus o neteja la zona. En ocasions, la policia detecta l'infractor i el denuncia el mateix dia.
Els casos detectats més comuns són cartó mal presentat o fora de contenidor, trastos i poda abandonats sense donar avís, deixar un volum molt superior als 5 trastos autoritzats, i enderrocs prop de la carretera o a zona rural.

Recollida domiciliària: el 96,6% es recull en termini

El servei de recollida domiciliària de trastos va obtenir, durant l'any 2018, una ràtio de recollida en termini del 96,6% complint en aquest percentatge la data indicada al sol·licitant (normalment, l'endemà de la sol·licitud). L'any passat es varen gestionar 6.977 sol·licituds, un 18% més que el 2017.

Per disminuir les retirades de residus abandonats a la via pública sense previ avís, que havien crescut un 21% al llarg de 2018, es va decidir, al gener d'enguany, pujar de 3 a 5 el nombre de residus voluminosos permesos a la recollida domiciliària. En total, els trastos retirats per l'empresa municipal varen arribar a les 854,8 tones el 2018.

Cita prèvia per a la recollida gratuïta de trastos

Els residents a Calvià poden sol·licitar la recollida gratuïta davant del seu domicili de trastos i de poda, a través del web calvia2000.es o bé cridant al telèfon 971 699 202. Si ho prefereixen, poden dur-los a la Deixalleria, de dilluns a diumenge, de 8 a 15 h, al Polígon de Son Bugadelles.

Per als negocis i residents ubicats a Zones P (primeres línies), Calvià 2000 ja recull porta a porta i diàriament, amb horaris que es poden consultar al web, les fraccions cartó, rebuig i vidre.