Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Homenatge collidores d'oliva de Calviā, 1932

Divendres, 25 de setembre de 2020

HOMENATGE A LES 70 DONES, COLLIDORES D'OLIVES DE CALVIÀ, QUE PROTAGONITZAREN UNA VAGA PER RECLAMAR ELS SEUS DRETS L'ANY 1932

L'acte s'ha dut a terme a la recentment nomenada Plaça de les collidores d'oliva, 1932 de Calvià vila

Avui horabaixa ha tingut lloc l'acte d'homenatge a les collidores d'oliva de Calvià que l'any 1932 varen protagonitzar una vaga a Calvià, per reclamar el seu dret de cobrar el mateix sou que els homes, i que ara tenen una plaça al poble que commemora aquest fet històric.

L'acte ha començat amb la lectura del Manifest de la vaga, a càrrec de l'actriu calvianera Maria Antònia Torrens, que també ha fet la lectura dramatitzada d'un fragment del llibre La vaga de les collidores d'oliva de Calvià, el 1932, de Manel Suárez i d'una glosa que, en to de burla, es va publicar al setmanari “Foch i Fum”, sobre els fets que conduiren a la vaga.

El tinent de batle de Joventut, Participació Ciutadana, Medi Ambient, Transició Ecològica i Memòria Democràtica, Rafel Sedano, ha volgut destacar la importància de donar a conèixer fets històrics, desconeguts per a molta gent, com en aquest cas el que van protagonitzar «70 valentes dones del terme que alçaren la veu per exigir una igualtat que, avui en dia, encara no existeix. Històries, ha afegit, de dones i gent de classes populars que no es coneixen fins que un historiador no les recupera».

Tot seguit, han intervengut l'autor del llibre, Manel Suárez, i Maria Duran, familiar d'una de les collidores i impulsora del record d'aques fet històric.

L'homenatge ha finalitzat amb un torn obert de paraules al públic assistent.

A l'acte també hi han estat la regidora de Calvià vila, M. Carmen Rojano, la regidora de Joventut, Participació Ciutadana, Medi Ambient, Transició Ecològica i Memòria Democràtica, Marga Plomer, i els tinents de batle de l'Ajuntament de Calvià Juan Recasens i Marc López. També hi ha assistit la diputada Antònia Martín.