Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

King-Pin es jugarą a tots els centres escolars

 

Diumenge, 5 de maig de 2024

EL KING-PIN, EL JOC PREFERIT DELS INFANTS DE CALVIÀ, ES PODRÀ PRACTICAR A TOTS ELS COL·LEGIS I INSTITUTS PÚBLICS DEL MUNICIPI

Es tracta d'una petició del Consell de la Infància, ja que és un símbol d'identitat calvianera per mor de l'arrelament a la comunitat escolar des de fa més de dues dècades

El King-Pin, també conegut com a King-Pin Ball, és molt més que un simple joc de pilota. Per al jovent de Calvià, representa una part fonamental de la identitat col·lectiva, arrelada a la comunitat escolar d'ençà fa 24 anys. Des de la creació al col·legi Jaume I de Palmanova, aquest joc ha encarnat els valors d'igualtat, goig i participació activa.

Calvià es compromet amb els Drets de la Infància en proposar pistes de King-Pin als centres estudiantils. En el Consell de la Infància i l'Adolescència de Calvià, ja que el municipi forma part del programa d'UNICEF de Ciutats Amigues de la Infància, va registrar la iniciativa de tenir espais delimitats a tots els col·legis del municipi de Calvià i també en els tres instituts per jugar a King-Pin. El Consell, compost per representants electes, ha suggerit la instal·lació d'aquestes pistes per permetre que els joves continuïn passant-s'ho bé amb el joc i ha elaborat un dossier on es detallen les normes i característiques del joc, amb l'objectiu de promoure'n la pràctica entre els estudiants i refermar-ne la importància com a patrimoni lúdic de Calvià.

Normativa i reglament del King-Pin

El King-Pin es juga a una pista dividida en quatre rectangles units als quals els correspon un personatge: Rei, Príncep, Cavaller i Esclau. Cada jugador aspira a arribar a la zona del Rei i romadre-hi com més temps, millor. S'han establert tres categories reglamentàries: individual, parelles o dobles, i Imperi (equips de quatre jugadors). Les regles del joc són precises i detallades, i aborden aspectes com el servei, la recepció de la pilota, els cops especials i les clàusules específiques de cada modalitat, així com la durada, que és variable, a excepció de la categoria individual que és de 20 minuts a partir de la segona ronda de classificació. S'han implementat normatives per garantir un joc just i equitatiu, així com per fomentar el respecte entre els participants, la integració i coeducació.

Orígens i evolució del King-Pin

L'origen es remunta a l'any 2000 al col·legi Jaume I de Palmanova, quan un monitor de menjador, Juan Claudio Sanz Albaladejo, observava com s'entretenien els escolars en temps de pati. En veure l'infant David Vives jugar amb una pilota de tenis tot aprofitant les línies al ciment polit, va sorgir la idea d'establir regles i un nom per al joc. El nom evoca la figura del monarca i el concepte de reialesa, però alhora fa referència al joc de Pinball, en què la pilota passa d'un jugador a un altre.

El monitor, conegut com a Claudio, i l'alumne David Vives, varen asseure les bases del King-Pin tal com el coneixem suara. De llavors ençà, el King-Pin ha experimentat modificacions i adaptacions puntuals. S'han establert regles més clares, s'han creat modalitats de joc noves i s'han organitzat tornejos arbitrats a Calvià. No obstant això, l'essència continua: promoure passar-s'ho bé, la colla i l'esperit competitiu entre els participants.

Un joc amb identitat calvianera

El King-Pin no és només un joc, és un símbol de la identitat dels escolars de Calvià. El King-Pin ha transcendit les fronteres del Col·legi Jaume I de Palmanova per esdevenir patrimoni lúdic de Calvià. S'ha estès a altres col·legis i instituts de Mallorca a través dels participants, on ha estat acollit amb entusiasme per part dels estudiants. L'èxit del King-Pin radica en la capacitat d'aplegar la comunitat estudiantil al voltant d'una activitat engrescadora. Ha estat un motor d'integració social i cultural, ja que permet el joc d'escolars d'edats, sexe i procedències diverses per aplegar-se amb un objectiu bàsic i comú: passar-s'ho bé jugant. Cal afegir que el mestre d'educació física del CEIP Jaume I, Miguel Ángel Sánchez, ha incorporat aquest joc al currículum escolar amb el nombre de Quimpin,  ja que es tracta d'una adaptació a les exigències curriculars per a estudiants de primària, que el fa manco competitiu.

A punt de celebrar les noces d'argent, el llegat del King-Pin continuarà com a un estaló fonamental de la cultura i el patrimoni lúdic de Calvià, i es podrà jugar a tots els col·legis i instituts públics del municipi.