Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Punt d'informaciķ i assessorament sobre addicions

Dissabte, 25 de maig de 2024

CALVIÀ IMPULSA EL PUNT D'INFORMACIÓ I ASSESSORAMENT SOBRE ADDICCIONS

Es tracta d'un servei d'informació integral per a la prevenció

L'Ajuntament de Calvià, en la seva competència en temes de prevenció, ha posat en marxa el Punt d'Informació i Assessorament sobre Addiccions (PIDA), un servei de franc adreçat a tota la comunitat. En un context en què les substàncies empreades en l'oci recreatiu són cada pic més comunes, el servei de PIDA proporciona orientació sobre temes relacionats amb les addiccions i informació precisa sobre aquestes substàncies perquè les persones interessades puguin conèixer els riscos que poden comportar-ne el consum, fonamental per prendre decisions responsables.

Qualsevol interessat en aprendre sobre addiccions i la prevenció poden acudir al PIDA, que té materials educatius i preventius per a la comunitat. Aquests recursos, disponibles per ser enviats per correu electrònic als interessats, tracten temes com la responsabilitat o la gestió d'imatges de menors a Internet.

El punt d'informació atén a joves i famílies en dilluns horabaixa al centre juvenil Es Generador. Allà, plantegen a la tècnica especialista en addiccions, Gloria Cárcamo, entre altres qüestions, dubtes sobre el consum de drogues, especialment la mescla d'alcohol i porros. També demanen sobre la influència del consum de drogues en persones amb tractament psiquiàtric o es preocupen pel temps que passen davant les pantalles.

El PIDA ha estat creat amb la convicció de què la prevenció i l'educació són essencials per tractar el problema de les addiccions, que sovint venen acompanyades d'incerteses i pors: “Moltes de famílies venen quan sospiten que qualque familiar consumeix drogues. Detecten canvis com pèrdua de pes, alteracions en el comportament i un aïllament més gran. També noten signes com olor de la roba o la presència d'objectes com paper de fumar, grinder o filtres”.

El servei d'assessorament i escolta del PIDA inclou, en molts de casos, la derivació a l'equip de serveis socials del municipi, per garantir que cada individu rebi l'atenció adequada i personalitzada que cal. D'altra banda, el PIDA també ofereix al professorat eines per manejar casos d'addiccions entre estudiants, així com estratègies efectives d'intervenció. Endemés, la població escolar es beneficia amb activitats i recursos educatius que promouen la prevenció i el coneixement sobre substàncies addictives. Així també, els professionals que interactuen amb el jovent, com treballadores socials, orientadors i personal de salut, recorren al PIDA per a assessorament i recursos preventius. En aquest sentit, Gloria Cárcamo destaca: "Tenir bona informació és vital per prevenir de manera eficaç. Si desconeixem les accions dels fills o les amenaces de certs comportaments de joventut, descuidam la salut integral".

Activitats del PIDA
El PIDA ofereix activitats i serveis varis per complir els objectius preventius i de suport. Inclouen xerrades i grups de discussió per a joves, així com grups de reforç per a mares i pares, on es comparteixen experiències i estratègies. Així també, el PIDA col·labora amb la creació de pòdcasts amb joves. “Dins de les activitats del Punt d'Informació de Drogues, duim a terme un pòdcast que es diu 'Dale al Laik', en aquest programa, tractam temes que puguin afectar la població de Calvià, com ara l'oci recreatiu i la relació amb neurotransmissors i hormones. També informam sobre com el consum de drogues pot afectar a aquests processos”, assegura Gloria Cárcamo.

L'enfocament integral del PIDE persegueix atacar tant problemes immediats com enfortir la xarxa de suport comunitari. Segons Gloria Cárcamo: “Generalment, oferim assessories individuals. No obstant això, si un grup d'una mateixa zona té una problemàtica comuna, vaig a la zona, fent feina juntament amb les companyes de Serveis Socials. Les educadores poden també detectar casos de consum o rebre telefonades de famílies, i jo puc intervenir-hi. Endemés, des de Serveis Socials gestionam grups de feina comunitaris, dels quals el més antic és el de Son Ferrer, i també en tenim un altre a la zona de Palmanova”.

El Pla Estratègic Municipal de Prevenció d'Addiccions 2022-2025, a partir del qual deriva el Punt d'Informació i Assessorament sobre Addiccions PIDA, depèn de l'Àrea d'Intervenció Social. A Es Generador és disponible en dilluns horabaixa, la resta de dies és de 9 a 14 h al Servei d'Igualtat i Família, davant l'edifici de l'Ajuntament. Les consultes es poden plantejar tant de manera presencial amb cita prèvia, per telèfon o per correu electrònic.