Ir al contenido de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Tu Ayuntamiento

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calvia Ciudadania Calvia Conoce Calvia

Restauraci Molins Galatz

A través d'un conveni de col·laboració entre el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Calvià s'ha dut a terme la reatauración dels molins d'aigua fariners de la Finca de Galatzó, el que contribueix a la conservació d'aquestes construccions, datades des de la conquesta de Mallorca que utilitzaven l'aigua com a força motriu i que estaven generalment destinats a moldre cereals per a l'obtenció de farina.

                    

El projecte ha consistit en la restauració del conjunt molinar i la reconstrucció de la maquinària del molí de baix, per tal de tornar a posar-lo en funcionament. Antigament, els molins es proveïen de l'aigua de la font des Ratxo, situada al terme municipal de Puigpunyent, i era conduïda fins al safareig a través de la sèquia de la font des Ratxo, la longitud aproximada és d'uns dos quilòmetres.

Des del safareig, l'aigua arribava fins al cup del primer molí per un canal elevat, caient dins d'aquesta estructura i, mitjançant la sèquia, és conduïda al segon molí. En el transcurs de les obres, s'han reconstruït la maquinària superior i la inferior, així com el banc, fabricat amb fusta d'ametller.

  

Podeu veure els molins en funcionament en aquest enllaç:  https://www.youtube.com/watch?v=dgWz_T6v08s

L'Ajuntament de Calvià s'ha fet càrrec dels materials i altres despeses corresponents a la restauració dels molins, mentre que el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, a través de la Direcció Insular de Patrimoni, ha assumit l'execució del projecte de restauració i la direcció de les obres. El cost de l'actuació ha arribat als 143.748 euros, dels quals el Consell de Mallorca ha aportat la major part (106.795 €), i la resta dels recursos han procedit de les arques municipals (36.953 €).