Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Festes Rei En Jaume

BASES DELS PREMIS REI EN JAUME 2024. XXII EDICIÓ

L'Ajuntament de Calvià, a través del Departament de Cultura, convoca els Premis rei En Jaume 2024, constituint aquesta la seva XXII edició.

L'objecte de la convocatòria és impulsar la creació artística i literària, fomentar l’activitat cultural del municipi i donar-lo a conèixer des de diverses disciplines i perspectives.

Amb aquesta finalitat, encara que la temàtica és lliure en totes les categories, i tot i que no és obligatori, el jurat valorarà la presència de Calvià en la temàtica de les obres presentades o la relació d’aquestes amb el municipi, ja sigui d'una manera literal o metafòrica.

Enguany com a novetat, es recupera la disciplina de Narrativa, que va estar activa fins a l’any 2011, any en que es varen deixar de convocar els premis, activats de nou a partir de l’any 2018.

Les categories i dotacions són les següents: 

Premi rei En Jaume de Pintura: 1.500 € + exposició en dependències municipals

Premi rei En Jaume de Fotografia: 1.500 € + exposició en dependències municipals

Premi rei En Jaume de Narrativa en català: 1.500 € + publicació de l'obra + 50 exemplars per a l'autor

Premi rei En Jaume de Narrativa en castellà: 1.500 € + publicació de l'obra + 50 exemplars per a l'autor

Premi rei En Jaume de Poesia en català: 1.500 € + publicació de l'obra + 50 exemplars per a l'autor

Premi rei En Jaume de Poesia en castellà: 1.500 € + publicació de l'obra + 50 exemplars per a l'autor

 

Per altra banda, es lliuraran tres premis honorífics que no són objecte de candidatura ni tendran dotació econòmica.

El termini de presentació de les obres participants a les categories de Narrativa i Poesia serà del 3 al 10 de juny, i a les de Fotografia i Pintura serà del 13 al 20 de juny.

Els projectes es podran presentar per correu electrònic a cultura@calvia.com

El lliurament de premis i les lectures dels guardonats en Narrativa i Poesia tendrà lloc a finals d’octubre.

Bases Premis rei En Jaume 2024

 

 

 

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ I LLIURAMENT DELS PREMIS REI EN JAUME 2023

Calvià, 30 d’agost de 2023

Els Premis rei En Jaume 2023 s'han lliurat en un acte que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Calvià. Els guardonats enguany són:

  • Premi rei En Jaume de Còmic a l'obra «Autocensura» de Antonio Jesús Jiménez García

  • Premi rei En Jaume de Fotografia a l'obra «Díptico- 23-2» de Xavier Ferrer Chust.

  • Premi rei En Jaume de Poesia a l'obra «Trossejant la Memòria» de Jaume Mesquida Sansó

  • Premi rei En Jaume de Teatre a l'obra «Caminar: Calvià» de la cia. No crecerán las lechugas

A més, els membres del jurat de les diferents modalitats han concedit les següents mencions especials:

  • Menció especial de Còmic a l'obra «Reunión extraordinaria» de David José Ruiz Chico

  • Menció especial de Fotografia a l'obra «Memorias» de Sara López Temes

  • Menció especial de Fotografia a l'obra «Sota l'ombra» de Marian Driessen Lladó

  • Menció especial de Teatre a l'obra «Z/B – Zweig/Bernanos» de la cia. La Fornal d'Espectacles

El jurats de les diferents modalitats han estat format per:

Còmic

Flavia Gargiulo Rosa: Dibuixant.

Juan Lassalle Montserrat: Dibuixant i editor d’Autsaider Cómics.
Juan Francisco Mota: Il·lustrador, dissenyador gràfic i guanyador del PrEJ de Còmic 2021.

Fotografia

Lorena Barbado Pons: Fotògrafa, graduada en Arts i dinamitzadora cultural.
Ricard Llorens Huc: Fotògraf i guanyador del Premi rei En Jaume de Fotografia 2022.

Sebastià Torrens Ramis: Fotògraf i professor de fotografia.

Poesia

Agnès Llobet Deià: Poetessa i actriu, guanyadora del Premi rei En Jaume de Poesia en català 2010.
Cristina Gaviño Vadell: Tècnica de l'àrea de Literatura, Pensament, Còmic i Il·lustració de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), traductora i correctora.

Toni Xumet Rosselló: Director literari d'El Gall Editor i Quid Pro Quo Edicions

Teatre

Aina de Cos Estrada Salom: Actriu, dramaturga i representant de l’AAAPIB -Associació d’Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears-.

Xavier Uriz Nadal: Guionista, dramaturg i representant de l'ADRAMATURGSIB -Associació dramaturgues i dramaturgs de les Illes Balears-

Carme Suarez Gómez: Tècnica de Cultura i Educació, representant de l'ATAPIB -Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears-.

En acabar el lliurament, s’han fet les lectures dramatitzades d’una petita part dels textos de l'obra guanyadora de Poesia «Trossejant la Memòria» de Jaume Mesquida Sansó, així com de la premiada en Teatre «Caminar: Calvià» de la cia. No crecerán las lechugas. L’obra completa s’estrenarà l'agost de l’any que ve dins el programa de les Festes del rei En Jaume.

També s’ha inaugurat la mostra fotogràfica, que es podrà visitar fins al 13 d'octubre a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Calvià. La mostra presenta onze obres seleccionades dels finalistes del Premi rei En Jaume de Fotografia i quatre del Premi rei En Jaume de Còmic.

 

El Departament de Cultura de l'Ajuntament de Calvià convoca els Premis rei En Jaume 2023, constituint aquesta la seva XXI edició. L’objecte de la convocatòria és el d’impulsar la creació artística en diferents disciplines, fomentar l'activitat cultural del municipi i donar-lo a conèixer des de diversos aspectes: històric, lúdic, geogràfic, natural...
Amb aquesta finalitat, encara que la temàtica és lliure en totes les categories i tot i que no és obligatori, el jurat valorarà especialment la presència de Calvià en la temàtica de les obres participants o la relació d’aquestes amb el municipi, ja sigui d'una manera literal o metafòrica.

 

 


El Departament de Cultura de l'Ajuntament de Calvià ha publicat en el BOIB les bases de la Convocatòria de subvencions per a despeses de les colles de les Festes del rei En Jaume 2023.

El termini per a sol·licitar la subvenció és fins el dilluns 10 de juliol de 2023.

https://seuelectronica.calvia.com/opensiac/action/tramitesinfo?method=enter&id=623 

 

 

 

 

 RESOLUCIÓ RELATIVA AL PAGAMENT DE LA CONVOCATÒRIA DE SUBVENCIONS PER A DESPESES DE LES COLLES DE LES FESTES DEL REI EN JAUME 2022

 Tota la informació a la imatge

 

 

 

 

 

 El Departament de Cultura de l'Ajuntament de Calvià ha publicat en el BOIB les bases de la Convocatòria de subvencions per a despeses de les colles de les Festes del rei En Jaume 2022. 

El termini per a sol·licitar la subvenció és fins el 4 de juliol de 2022. 

Resolució relativa a la convocatòria de subvencions per a despeses de les colles de les Festes del rei En Jaume 2022.

 

 Tota la informació clicant a la imatge

 

 

 

 

PROGRAMES DE FESTES DE REI EN JAUME

Festes Rei En Jaume 2023

Festes Rei En Jaume 2022

Festes Rei En Jaume 2020

Festes Rei En Jaume 2019

Festes Rei En Jaume 2018 

Festes Rei En Jaume 2017 

Festes rei En Jaume 2016

 

 FESTES REI EN JAUME

undefinedLes Festes del Rei En Jaume són l'esdeveniment cultural i festiu més representatiu del municipi. S'hi commemora el Desembarcament de les tropes del rei en Jaume I a la costa de Santa Ponça el 1229.

En 1994, i gràcies a la tasca de l'Associació de Veïns de Santa Ponça, les festes tornaren a agafar el caràcter commemoratiu d'un fet històric, celebració que coneixem popularment amb el nom de Festes del Rei En Jaume o Festes del Desembarcament.

A partir de 1995 l'Ajuntament i l'Associació de Veïns col·laboraren en la celebració de la festa, que a dia d'avui es considera la festa gran del municipi de Calvià.

El 1996, dins del programa de les Festes, es recuperaren els premis Calvià, amb un nou nom, Premis Rei En Jaume, amb tres categories: pintura, poesia i investigació.

Actualment, les Festes del Rei En Jaume combinen el coneixement històric (activitats tradicionals i de commemoració històrica), la cultura popular, l'art i les activitats d'oci i música més actuals i atractives.

Creacions per a les Festes

Gràcies a la col·laboració de diverses associacions (Associació Pere Josep Cañellas, Associació de Geganters de Calvià...) i ciutadans del municipi, les Festes del Rei En Jaume han servit per a la producció de diversos materials culturals, entre els quals destaquen:

Creació de la Obra "Una joia en el si de la mar"

L'any 1999 Bartomeu Ignasi Oliver va realitzar una adaptació del Llibre dels feits titulada Una joia en el si de la Mar, que fou representada durant les Festes per un bon nombre d'artistes aficionats de Calvià, amb música en directe interpretada per la Banda Municipal de Calvià i cantada i comentada per narradors.

A les festes de l'any 2000 també hi va ser representada l'obra, però, a causa de la dificultat del muntatge, no s'ha tornat a programar, tot i que s'ha mantingut la interpretació musical per part de la banda i dels narradors del que es coneix com poema simfònic "La joia en el si de la mar".

Música de la festa

Durant aquests anys s'han creat diferents peces musicals per acompanyar les desfilades i els balls.

Cal destacar-ne l'himne d'Abu Yahya, la música dels gegants i cavallers i la música del ball dels escamots, totes compostes pel músic calvianer Pep Toni Rubio.

També s'ha de posar en relleu en aquest apartat la música creada per l'obra del poema simfònic esmentat anteriorment, obra de Mario Errea, actual director de la Banda Municipal de Música de Calvià.

A finals de l'any 2004 la Banda Municipal de Música de Calvià va enregistrar un CD en el qual s'arrepleguen les peces que componen la música creada per a les Festes del Rei En Jaume; al CD s'hi inclouen, a més a més, altres temes.

Cultura Popular. Imatgeria

Dins la cultura popular que ha sorgit en el marc de les Festes del Rei En Jaume s'hi ha de destacar la creació de la imatgeria pròpia de la festa.

Primer es confeccionaren dos capgrossos, creats per Carles Gomis, que en un principi representaven el Rei En Jaume I i  un dels cavallers Montcada i, després, una vegada creat de el gegant del Rei En Jaume, es convertiren en els dos cavallers Montcada.

El 1995 es crearen tres cavallers cristians amb els seus corresponents cavalls fabricats en cartó pedra. El 1997 es crearen altres tres cavallers sarraïns amb els seus corresponents cavalls, aquests realitzats per Vicente Alberola. El mateix any se'ls posà nom. Els tres cavallers cristians representaven Guillem de Montcada, el senyor de Vallgonera i el cavaller de Bordils. Els tres sarraïns representaven Mohammed Al-Masieli, Ibn Fadhila i Abu Hamad Al Garnafi. Tots ells representen personatges de la història escrita sobre la conquesta de Mallorca.

El 1999 es construïren els dos gegants que representen el Rei En Jaume i la reina Violant d'Hongria. El creador en fou Vicent Alberola i els vestits varen ser disenyts, segons l'estil de l'època, per Enric de las Heras.

Els primers anys eren els creadors els qui en feien de portadors, però fa quatre anys un grup de joves de Calvià fundaren l'Associació de geganters de Calvià. Ara són ells els encarregats de passejar els gegants per tota l'Illa.

Un element molt important de la festa és el casc del Rei En Jaume amb la forma d'un griu o grifó, que s'ha convertit en la icona de la celebració.

També destaquen com a peces importants de les festes els estendarts, que representen els escuts dels nobles que participaren en la conquesta de Mallorca i que són l'element identificatiu de les diferents colles que hi participen.

Balls

Totes les figures tenen els seus balls propis i la seva música.

El ball de gegants va ser dissenyat pels seus mateixos creadors i després fou adaptat pels joves geganters de l'Associació de Geganters de Calvià.

Els gegants ballen el seu ball durant la desfilada cristiana, a l'acte protocol·lari i a la trobada de gegants.

El ball dels cavallers fou creat per Antònia Rubio, partint dels punts bàsics del ball popular mallorquí. Els cavallers realitzen un simulacre de lluita al ritme de la música que toca la banda municipal.

Aquest ball es representa durant les desfilades mores i cristianes, a l'acte protocol·lari i al lliurament d'estendards.

El ball dels escamots també fou creat per Antònia Rubio i és un ball de bastons on participen representants de les diferents colles. Es representa durant el lliurament d'estendards i abans de la batalla final a la platja de Santa Ponça.

Durant les Festes del Rei En Jaume ja és tradició que el divendres següent a l'acte protocol·lari, i després de la desfilada sarraïna, es faci una ballada popular amb els millors grups de música tradicional de Mallorca.

Aquesta ballada sol començar a les 9 del vespre i acaba entrada la matinada; hi participen escoles de ball de bot del terme, colles i aficionats de tota l'Illa.

Foc

Una part important de la cultura popular és la nit de foc, un espectacle de foc i pirotècnia on els dimonis corren darrera de la gent llançant foc a tot arreu. És un espectacle increïble de focs i percussió que omple el passeig de Santa Ponça i una dels actes més populars de la festa.

Com a cloenda de les festes, l'espectacle de focs artificials inunda el cel de la badia de Santa Ponça de llum i de colors i anuncia el final de les celebracions.

undefined

 

 Tota la informació a cultura@calvia.com o al 971 139 181