Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Sa Societat

 Sa Societat és un antic edifici construit pels mateixos calvianers que avui en dia està reformat, situat a la vila de Calvià.
Va néixer l'any 1908 com a Societat de Socors Mutus Unió Obrera de Calvià amb uns fins assistencials i formatius, i també d'entreteniment.

Dins aquest teatre s'han dut a terme (i es segueixen programant) importants representacions i actuacions pel municipi de Calvià així com el tradicional Concert de Nadal de la Banda de Música Municipal de Calvià, el Concert de Santa Cecília que organitza l'Associació Pere Josep Cañellas o activitats organitzades pel Consell Rector de Calvià, un òrgan desconcentrat format per diverses associacions, interesades per la promoció cultural i de la memòria de l'edifici. 

Altres activitats realitzades també d'especial rellevància és el festival d'humor Fesjajá o concerts de representatius artistes del panorama local i nacional.

                                                                                                                      ESPAI

                              

                                                                                                   

                                                                                                  S'hi fa una programació periòdica que inclou:

  •          TEATRE

            
          La Xirgu                                                                                      Llegendària, teatre infantil

         

  •           MÚSICA

           
          Alternatilla Jazz Festival                                                                      Alejandra Burgos

           
          Concert de la Banda de Música Municipal de Calvià

         

  •          HUMOR

          
      Ricky López, festival d'humor Fesjajá                                               Rafa Maza, festival d'humor Fesjajá

 

  •       CONFERÈNCIES, XERRADES I PRESENTACIONS DE LLIBRES 

        
      Presentació del llibre "Calvià i l'Arxiduc" d'Antoni Pallicer    III Jornades d'Estudis Locals de Calvià, 2017

        

  •        CONSELL RECTOR DE CALVIÀ 

A principis del S.XX es va crear la Unión Obrera de Calvià, amb un caràcter benèfic, mutualista i recreatiu, fruit del context socioeconòmic calvianer, en el qual havia arrelat en força el puixant moviment obrer que s'estenia arreu d'Europa. A la tercera dècada es construí una sala-teatre amb un cafè, que és l'edifici que, encara avui, s'anomena Sa Societat, i que continua essent propietat dels seus socis. 

Amb l'esclat de la Guerra Civil es truncà el moviment associatiu i obrer, el local fou decomisat i cedit a la Falange. El cafè continuà obert però al teatre només s'hi dugueren a terme espectacles en molt escasses ocasions com ara representacions teatrals d'aficionats i de vegades algun assaig i concert de música.


Estatuts de Sa Societat (click a la imatge)


La festa anual de Carnestoltes, prohibida en el franquisme, i recuperada a iniciativa del col·lectiu de la revista "Veïnats"; celebrava els premis de Sa Rua a Sa Societat a partir de 1983. 

Entre 1995 i 2000, l'Ajuntament de Calvià n'abordà una reforma integral mitjançant acord signat amb la Direcció General d'Habitatge, Arquitectura i Urbanisme del govern estatal. 

Avui per avui Sa Societat forma part del Patrimoni Sindical Acumulat, organisme gestionat pel Ministeri de Treball, i l'edifici està cedit a l'Ajuntament de Calvià, a títol gratuït i sense limitació temporal. S'hi celebren habituals activitats culturals. 

El bar, element clàssic de Sa Societat, i que va ser recuperat durant uns anys, fou substituït per un espai amb màquines per a begudes i ordinadors per a ús dels veïns. A partir de la reivindicacó d'un grup de veïnats del poble de Calvià liderada per en Manel Suárez Salvà, de l'Associació Memòria de Mallorca, l'actual equip de govern, atenent aquesta demanda social, i convençut que l'espai havia de tornar a funcionar com abans d'un canvi d'ús sobtat i sense consens, es posà en marxa per obrir de bell nou un dels espais més emblemàtics del nostre terme. 

Així, el gener de 2016 es creà la Comissió d'assessorament creada pel Ple de l'Ajuntament per dur a terme la gestió de l'activitat sociocultural, integrada per representants de les entitats ciutadanes relacionades amb la història de l'edifici i representants municipals. La seva finalitat és constituir un ens públic que suposi, en certa manera, el retorn de l'edifici als seus legítims propietaris.

La comissió està integrada per represetants dels Hereus, (impulsors durant dècades de les iniciatives destinades a la recuperació de l'edifici i de tot allò que representa), de l'Associació de Memòria Històrica, de l'Associació Pere Josep Cañellas, de l'Obra Cultural Balear i de l'Associació d'Amics i Veïns de Calvià vila (AAV) i, un cop constituïts, es proposà la creació d'un òrgan desconcentrat i la redacció dels estatuts corresponents. 

L'actual CONSELL RECTOR està constituït per representants de les associacions abans esmentades i per representants dels partits polítics que integren el plenari municipal i té com a objectius principals dur a terme el foment i la promoció de diverses activitats culturals, relacionades especialment amb la història i la societat, sense oblidar els temes actuals que poden afectar directament els veïns. 

Estructura orgànica del Consell Rector 

President i representant de PODEM-MÉS CALVIÀ. Rafel Sedano Porcel
Vicepresident i representant dels Hereus. Manel Suárez Salvà

Partits Polítics:
Nati Francés Gárate, en representació del grup municipal PSIB-PSOE.
Pedro Porcel Moner, en representació del grup municipal PP.
Gaël Aline Thyus Vieville, en representació del grup municipal CIUDADANOS.
Carolina Esteban Torres, en representació del grup municipal VOX.

Associacions:
Bartomeu Ignasi Oliver i Vidal, en representació de l'Associació Pere Josep Cañellas
Francesc Salvà Pallicer, en representació de l'Associació Memòria Històrica
Joan Venys Guillamet, en representació de l'Obra Cultural Balear
Pere Torrens i Torres, en representació de l'Associació d'Amics i Veïns de Calvià (actua amb veu i sense vot)

Gerent: Sandra Sedano Colom
Interventor: Mateu Rigo Vallori
Secretària per delegació: Catalina Caldentey Pascual 

 

 

Aforament: 200 persones, 100 butaques a platea i 100 butaques a l'amfiteatre. 
Per poder fer ús d'aquest espai us heu de posar en contacte amb el Departament de Cultura de l'Ajuntament de Calvià i omplir la fitxa següent SOL·LICITUD.

Tècnic responsable: Catalina Caldentey
Adreça: Av. de Palma, núm. 1
Tel. 971 13 91 81

Aquí trobareu la informació referent a la fitxa tècnica i al plànol de butaques d'aquest espai:
Fitxa tècnica
Plànol butaques